Tidigare evenemang

Teater
1988 spelade föreningens medlemmar en teaterföreställning som hette ”När Carl Michael mötte Johan Jacob år 1775”. Den utspelade sig i Vallentuna, där också Johan Jacob Ankarström är född och uppvuxen. Föreningens medlemmar deltog i hela produktionen som spelades i flera föreställningar under ledning av Eva Rahmqvist (författare till föreställningen), en av föreningens medlemmar tillika konstnär. Här dansade barn och vuxna polskor, menuetter och contradanser efter beskrivningar av bla J.J. Ankarström d.ä. och till musik av bland annat C.M. Bellman. Kläder syddes, peruker tillverkades och dekorer syddes/snickrades. Kläderna har sedan använts vid olika danstillfällen i tidsenliga miljöer.

Inga i Snåttsta” är ett sångspel som komponerats av Leif Johansson och Maria Stjernberg, Vallentuna församling (år 2000) och som handlar om Vikingakvinnan Inga. Inga gifte sig med Ragnfast i Snåttsta och kom att bo i Markim socken. I detta sångspel dansades det i vikingakläder i olika delar av föreställningen.

VFF_vikingar

 

Jubileum
1989 deltog vi i ”Tidernas dans”, ett stort arrangemang i en fullsatt nyinvigd Globen arena, för att fira Svenska Ungdomsringens (SUR) Stockholmsdistrikts 70-års jubileum

Gustav Vasas 500-års jubileum
genomfördes på Lindholmens Gård i Vallentuna, 1996. Nu var det dags att sy nya kläder, denna gång från första delen av 1500-talet, renässansen. Här dansades bla Guilliard, svärdsdans och Branle.

Vallentuna 800 år
(1998). 800-årsjubileet firades i kommunen med olika arrangemang och VFF deltog med vikingatida långdans, liknande den dans som i våra dagar finns kvar på Färöarna. Tidsenliga kläder för denna tid tillverkades av oss efter original som man funnit på Birka i Stockholms skärgård.

VFF damer

Övriga evenemang
Medlemmar ur VFF har också besökt medeltidsveckan i Visby, även här i tidsenliga kläder.

Modevisningen ”Från vikingatid till nutid” har genomförts på Vallentuna teater och i Vallentuna salen.

VFF deltog vid invigningen av ”Den svenska historian ”, på Narvavägen i Stockholm, 23 mars 1993.

Träd in i dansen – folkdansmässa har satts upp tre gånger i Vallentuna kyrka och Frösunda kyrka. VFF har deltagit med danser.

Vi har även deltagit i Folkmusik- och dansmässan ”I Välsignan och Fröjd” i Frösunda kyrka samt i Kulturhuset i Vallentuna, tillsammans med kören Trifolium och musiker under ledning av kantor Ragnar Tedeen.